Iako je  splavarenje u svojoj izvornoj formi kao nacin transporta drvene gradje poznato vec stotinama godina, splavarenje Limom u vidu sporta ima relativno kratku tradiciju.Mozemo slobodno reci da je u neku ruku otkriće 21 veka. 16 juna 2000 godine po prvi put se organizovano ušlo u avanturu splavarenja limom ,kada je grupa entuzijasta planinarsko –skijaškog kluba ‘’KOLOVRAT’’ organizovala prvu regatu i počela polako da piše novu istoriju Lima.

Limsak regata

Lim , njegovi bukovi i prelepa priroda su nas očarali osetili smo doživljaj i "NAVUKLI’" se. Od tada svake godine organizujemo sada već tradicionalnu LIMSKU REGATU u trajanju od 3 dana splavarenja ili po etapama:

Prva etapa Plav - Berane
Druga etapa Berane - Bjelo Polje
Treca etapa Bjelo Polje - Prijepolje gde se ujedno i zavrsava.

Sama regata je međunarodnog karaktera kako zbog splavarenja kroz dve države, tako i  zbog velikog broja učesnika koji dolaze iz cele bivše Jugoslavije pa cak sve do Japana.
Sto se tice termina održavanja , zakljucili smo da je najbolji period za splavarenje zadnji vikend meseca Maja , sto ce i ove godine biti ispostovano, ujedno ovogodišnja jedanaesta regatta koja će se održati od 28 do 30 Maja imaće svoju misiju da predstavi Lim u svom svom sjaju i skrenemo pažnju onima koji hoće da oskrnave njegove svete vode. Da nećemo dozvoliti da pregrade Lim i prave hidro akumulacije na njemu, zarad dobijanja sitnih politickih poena.  Lim je sveta reka i to treba da ostane.

 

 

 

Upitnik

Jeste li ikada do sada bili na splavarenju ?

Jesam - 48.3%
Nisam - 51.7%
 
Back to Top