Važno ! Vlada Srbije i ministarstvo energetike planiraju izgradnju hidrocentrala na Limu, ovim aktom bi se potopila reka Lim i velikim delom unistio sadasnji izgled reke isto kao i jedinstveni ekosistem. Ne dozvolimo da zarad necijih sitnih političkih poena i personalne dobiti nestane ovaj dragulj prirode. Ovim bi pored reke bili direktno pogodjeni i stanovnici Polimlja, a kako sada stvari stoje jedini profit od ovog projekta završio bi u dzepovima stranih kompanija !


He
Izgradnja dve hidroelektrane na Limu

Izvor: www.blic.rs Beta | 23. 03. 2011. - 10:11h |
Energetska kompanija REV počeće ove godine gradnju dve hidroelektrane na Limu u koje će investirati 140 miliona evra, izjavio je danas zamenik generalnog direktora te kompanije Milan Ćušić. On je novinarima na savetovanju "Energetika 2011" na Zlatiboru kazao da bi gradnja hidrocentrala "Brodarevo 1 i 2", koje će proizvoditi struju dovoljnu za snabdevanje 60.000 domaćinstava, trebalo da počne na leto.
"Akumulaciona jezera koja će biti stvorena su projekti toliko malih razmera da je njihov uticaj na promenu mikroklime u okolini Prijepolja praktično nemoguć", kazao je Ćušić. Kako su kazali predstavnici REV-a, predviđeno je da akumulaciona jezera za hidroelektrane budu površine 103 i 56 hektara. Predstavnici nevladinog sektora u Prijepolju više puta su protestovali zbog izgradnji brana i hidrocentrala na Limu i pritokama tvrdeći da će izazvati nepopravljive posledice po životnu sredinu na celom području.
Ćušić je istakao da će biti omogućeno normalno kretanje riba na toku Lima izgradnjom "ribljih staza", a kompanija REV će poštovati sve zahteve studije o zaštiti životne sredine. Hidroelektrana "Brodarevo 1", snage 26 megavata, biće završena za četiri godine, a "Brodarevo 2", snage 32,4 megavata, za tri godine, kazao je on.
 
 
Protest zbog hidrocentrala na Limu
Izvor: www.blic.rs  Beta | 08. 02. 2011. - 09:56h |
Koordinacioni odbor za očuvanje i zaštitu Lima organizovaće danas na trgu ispred zgrade opštinske administracije u Prijepolju protest zbog najavljene izgradnje hidrocentrala na reci Lim. Protest je simbolično zakazan za 11.59 časova, u znak protivljenja najavljenoj izgradnji hidrocentrala Brodarevo jedan i dva na reci Lim, navedeno je u proglasu Koordinacionog odbora.
Organizatori protesta uputiće apel Ministarstvu rudarstva i energetike da ne produžava energetsku dozvolu firmi REV iz Beograda, koja ističe upravo danas, kaže se u saopštenju Koordinacionog odbora. Kanadska firma REV dobila je energetske dozvole za pribavljanje potrebne dokumentacije za eventualnu izgradnju dve hidrocentrale na Limu ukupne snage oko 60 megavata.
 
Hidrocentrale
Izvor: www.blic.rs Slobodan Martinović | 01. 04. 2010. - 00:02h |
Trenutno je u Prijepolju aktuelan problem izgradnje hidrocentrala na Limu. Jeda italijanska firma rna kanadska i jednade studiju izvodljivosti, pošto su od Ministarstva energetike dobile predviđene dozvole za rad.

Pre pet godina opština Prijepolje dobila je strategiju razvoja gde je Lim imao turistički, privredni i ekološki značaj. Sada, izgradnjom hidrocentrala, lokalna samouprava poništava strategiju koju je sama donela pa se ne može pobeći od pitanja: Čemu služe strategije? To je primer kako ne sme da se radi. A kako se radi? Napamet.

U lokalnoj skupštini podeljena su mišljenja i kod samih odbornika. Odbornici vladajuće većine uglavnom podržavaju predlog izgradnje hidrocentrala, dok su odbornici opozicije protiv. Ekološke organizacije i građani mesne zajednice Brodarevo, koji su najviše pogođeni izgradnjom hidrocentrala, pokušavaju da animiraju javnost i da dođu do prave informacije: Da li je izgradnja hidrocentrala opravdana ili ne. Mada su i sami svesni da Lim neće više biti ono što je bio i da su izgradnjom hidrocentrala ugroženi njihovi direktni interesi, obradive površine, kuće ili put.

Trenutno je u Prijepolju prava konfuzija kod građana, traži se prava istina i informacija jer je u pitanju interes čitave opštine i njenih budućih generacija. Ovde se postavlja pitanje: Da li je Srbija izračunala svoj energetski potencijal i izvore energije?

Pre dve godine bio sam u Poljskoj na seminaru koji se odnosio na ekonomiju i bezbednost, gde je posebno obrađena energetska bezbednost. Poljska je svoje energetske resurse izračunala za narednih pedeset godina. Tako to rade ozbiljne zemlje.

U svetu se čitava politika vodi oko izvora energije. Ne smemo dozvoliti da privatan kapital nadjača energetsku bezbednost Srbije. Da naše prirodne resurse budzašto damo samo zato što je neko moćan to odobrio. Potrebno je da Vlada definiše energetsku politiku i opravdanost ulaganja privatnog kapitala u izvore energije. Rečju, potrebno je analizirati svaki energetski resurs ponaosob.

Slobodan Martinović, Centar za istraživanje u politici „Argument” Prijepolje
 
Na Limu će graditi dve hidroelektrane
Izvor:www.blic.rs Ž. Dulanović | 14. 02. 2010. - 00:02h |
Prijepolje - Na Limu će na jesen početi gradnja hidrocentrale kapaciteta oko 50 megavata, saopštile su kompanija „Rezervoar kapital corp“ iz Kanade i njena sestrinska firma REV u Srbiji.
 
potapanje lima
 
Radovi će koštati oko 120 miliona evra, a hidrocentrale koje će biti podignute na delu Lima od granice sa Crnom Gorom do Prijepolja, godišnje će proizvoditi 180 gigavat-časova električne energije.
Prva hidrocentrala, koja će se graditi na oko tri kilometra uzvodno od Brodareva, imaće branu dugu 70 metara i jezero od 7,5 kilometara. Hidroelektrana „Brodarevo dva“ s branom od 250 metara biće izgrađena iznad sela Lučice i formiraće hidroakumulaciju dugu deset kilometara, koja će dosezati do ulaska u varošicu Brodarevo iz pravca Prijepolja.
Hidroakumulacije, na kojima će brane biti visoke 22 i 23 metra, potopiće uglavnom najuži deo kanjona Lima, gde konfiguracija terena ne zahteva veće raseljavanje stanovništva. Jedino će HE „Brodarevo jedan“ potopiti oko sedam kilometara magistrale ka moru, na poslednjoj deonici prema granici sa Crnom Gorom. Obe hidroelektrane imaće „riblju stazu“ i neće ugrožavati životnu sredinu – kaže Nikola Nikolić, stručni konsultant firme REV.
Kanađani su za planirane radove dobili energetsku saglasnost Ministarstva energetike Srbije i obavili niz istraživanja i studija. Oni su nedavno u Prijepolju otvorili i svoju kancelariju, koja će imati zadatak da koordinira pripremama za početak radova.
Radovi na izgradnji hidrocentrala trajaće od dve i po do tri godine, a rok za završetak posla bio bi znatno kraći da nije izmeštanja dela magistrale kanjonom Lima. Oko 70 odsto investicije su građevinski radovi i oni će biti povereni domaćim firmama koje ispune propisane uslove – kaže Mejls Tompson, direktor kompanije “Rezervoar kapital” za Evropu.


Neće branu u srcu ”zelene reke”
Izvor: www.novosti.rs D. GAGRIČIĆ | 17.03.2010 20:52:00 |
PRIJEPOLJE - Odbornicima SO pred raspravu o gradnji hidroelektrana na Limu priređen je u sredu neobičan doček ispred ulaza u Dom kulture. Čekala ih je "brana" okićena čamcima, sa opominjućim porukama, crnom trakom, zamračenim suncem, trulim voćem, uginulim pčelama....
Neki od odbornika vladajuće koalicije zaobilazi su "branu" i špalir organizatora - ekologa, splavara, izviđača, pčelara, voćara, lovaca, predstavnika nevladinih organizacija... Prolazili su kroz obližnji park, praćeni zvižducima i povicima "Nemate rezervni grad". Oni koji su koračali plavom stazom, prolazeći kroz kapiju s natpisaom "Ne prodajte Lim" - "zaradili" su aplauze.
Više od tri časa je na skupštinskom zasedanju trajalo utvrđivanje dnevnog reda, a tek po podne će se u raspravljati o elektranama.
U Limskoj dolini mesecima traju žustre rasprave o "pobijanju" brana u srce "zelene reke", pregrađivanju matice na 25 kilometara toka između Kolovrata i srpsko-crnogorske granice. "Hidro groznica" trese, navija se i "lobira" za ponude Kanađana i Italijana, pljušte optužbe...
Protivnici gradnje stigli su sa desetinama transparenata, dižući glas za spas reke. Protest je izražavan prozivkama odbornika - "Čije interese štite - građana ili tajkuna", "Ne damo tajkunima ni Lim,
ni Bistricu", "Ne dozvolite da se stidimo potomaka".... Zbog zebnje od posledica, upućene su i opomene: "Hoćemo sunce, nećemo maglu", "Danas Brodarevo, sutra Jadarevo", "Hoćemo ribe, nećemo žabe", "Hoćemo pčele, nećemo komarce", "Lim gori a vlast se češlja", "Ubijate me neviđeno", "Juče bombe, danas brane", "Lim je naš život, a vi nam ga uzimate"...
- Lim je najveći dragulj Srbije, ovakvo blago na prostorima bivše Juge imaju samo još Tara i Una - kaže, za "Novosti", Ulvija Mušović, jedan od zaljubljenika u reku. - Država treba dobro da razmisli kad krčmi ovaj resurs. Nisam protiv gradnje hidroelektrana, ali građani treba da znaju da li to vredi više od onoga što gubimo. I zašto nema javne rasprave, da se čuje reč naučnih radnika, iznesu svetska iskustva...
Predrag Pujović, predsednik sportskih ribolovaca, kaže da bukovi i virovi Lima kriju mladice od 20 do 40 kilograma. Ne sme ni da pomisli šta će biti sa nadaleko čuvenim pastrmkama i lipljenom ako im brane otmu reku. I podseća da nije bilo toliko magle oko Lima dok nije izgrađena HE "Potpeć", zasad jedina centrala na Limu.
Dušan Mrakić, državni sekretar, podsetio je da je kanadska kompanija "Rezervoar kapital" dobila energetsku dozvolu za pripremne radove (idejni projekat i studiju o opravdanaosti) za dve HE kod Brodareva, ukupne snage 48 megavata, koje su predviđene prostornim planom Srbije. U "igri" su i Italijani, ali su, kako je rekao, imali pogrešne savetnike, podnoseći zahteve za četiri HE, umesto dve elektrane.
EVROPSKA OPREMA
Splavarenje Limom započeli smo sa vojnim čamcima, a sad imamo opremu i ekipe po evropskim standardima. Ko jednom dođe, vraća se na Kumanički, Ćamilov i Picin buk, na Tobogan i druge brzake u klisuri, a stižu ovde i Japanci, Nemci... Ako podignu brane, Lim će biti izgubljen za rafting - jada se Dragoljub Simović, jedan od prvih splavara na reci.
ČEKAJU STUDIJU
STUDIJA o uticaju hidroelektrana na životnu sredinu je ključni dokument za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju elektrana. Tek kad se ona uradi, a rok je godinu dana, Ministarstvo rudarstva i energetike odlučiće o dozvoli. Dakle, nije još ništa gotovo - rekao je u Prijepolju Dušan Mrakić, državni sekretar

Upitnik

Jeste li ikada do sada bili na splavarenju ?

Jesam - 48.3%
Nisam - 51.7%
 
Back to Top